19 januari 2016    

De 5 meest gemaakte fouten tijdens een webinar

In mijn artikel De 5 meest gemaakte fouten bij het voorbereiden van een webinar  kon je lezen welke vijf fouten er vaak gemaakt worden tijdens de voorbereiding van een webinar. In dit artikel ga ik je vertellen wat de 5 meest gemaakte fouten tijdens een webinar zijn. Natuurlijk zijn er wel meer zaken die niet altijd helemaal goed gaan, dus ik heb hierin een keuze gemaakt.

De 5 meest gemaakte fouten tijdens een webinar

 

1. Zorg voor een betrouwbare webinartool

Er is niets zo vervelend voor deelnemers van je webinar als er veel technische fouten zijn tijdens het webinar. Dit zorgt ervoor dat mensen uit hun concentratie gehaald worden of erger nog, dat ze niet meer eens naar je webinar luisteren, maar afhaken. Zorg daarom dat je gebruik maakt van een goede webinartool. Een technische storing kan natuurlijk altijd voor komen, al heb je je nog zo goed voorbereid. Wees hier op voorbereid. Log bijvoorbeeld in op twee computers, zodat je je webinar altijd op een tweede computer kunt voortzetten mocht je problemen ervaren. En test de tool ook uit! Dit doe je natuurlijk al in de voorbereidingen naar je webinar toe.

2. Zorg voor een mooie en aantrekkelijke presentatie

Door een mooie en aantrekkelijke presentatie te maken zorg je ervoor dat je deelnemers continu geïnteresseerd zijn en dat ze nieuwsgierig blijven. Zorg ervoor dat ze “iets leuks” krijgen om naar te kijken. Maak een presentatie met veel afbeeldingen en eventueel screenshots die met het onderwerp te maken hebben. Houdt hierbij wel rekening met je huisstijl en maak er geen kermis van.

3. Zorg voor interactie

Zorg ervoor dat je webinar interactief is. Als deelnemers alleen maar hoeven te luisteren heb je kans dat ze tussendoor iets anders gaan doen of dat ze afhaken. Laat mensen “meedoen” tijdens je webinar. Stel vragen en ga daar op in. Je kunt ook gebruik maken van een poll die mensen kunnen invullen (deze poll functie moet natuurlijk wel beschikbaar zijn in je webinartool).

4. Zorg voor interessante sprekers en/of spreek zelf “interessant”

Niets is erger dan naar een monotone spreker te moeten luisteren. Zorg er dus voor dat je met interessante, zelfverzekerde en energieke sprekers werkt maar zorg er ook voor dat je zelf niet monotoon spreekt. Je vermoeit hiermee je deelnemers en langzaam sus je ze in slaap. Breng “leven” in het webinar!

5. Vergeet niet je webinar op te nemen

Iedere webinartool heeft wel de mogelijkheid om het webinar op te nemen. Ook al wil je geen replay sturen, neem dan toch je webinar op. Je kunt dit later altijd nog als trainingsmateriaal gebruiken. Misschien maak je er wel een (gratis) weggever van. Je kunt beter iets opnemen en het niet gebruiken dan dat je achteraf denkt: “Had ik het maar opgenomen.”

Natuurlijk zijn er vaker zaken die mis gaan tijdens een webinar. Wat is er bij jou wel eens mis gegaan tijdens het webinar? En hoe heb je dit opgelost?

Laat het mij weten in een reactie onder dit blog.

Download mijn e-book voor alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

1 Reactie

Geef een reactie