16 februari 2017    

In mijn blogs ga ik jullie voortaan één keer per maand informeren over tools waarmee ik zelf werk. Dit zijn vaak online tools die ervoor zorgen dat je een groot gedeelte van je onderneming kunt automatiseren. Tools die ervoor zorgen dat je tijd bespaart of tools die gewoon handig of leuk zijn. De eerste tool die ik met jullie bespreek is Slack.

Als je mijn eerdere blog ‘Communiceren kun je leren’ hebt gelezen, dan weet je hoe belangrijk communicatie is. Zeker als je met meerdere personen samenwerkt.

Houd werk en privé gescheiden.

Ik vind het zelf niet zo prettig als zakelijke contacten mij berichten sturen via Whatsapp. Voor mij is Whatsapp namelijk echt voor privégebruik. Ik stuur berichten naar familie en vrienden en kan dan mijn werk even los laten. Als er veel zakelijke communicatie via Whatsapp plaatsvindt, vind ik dat een stuk lastiger. Ik ben dan echt continu met mijn onderneming bezig.

En daarom werk ik, zowel met mijn eigen VA Sonja Akkies, als met mijn ondernemers veel met Slack.
Slack zorgt er ook voor dat ik geen overvolle mailbox krijg. De tool is geen vervanging van mijn mailbox maar met Slack is mailen minder noodzakelijk.

In Slack kun je chatten met elkaar. Je kunt kanalen aanmaken waar je bepaalde mensen in plaatst zodat je onderling kunt chatten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook privé met elkaar chatten. Er zijn diverse mogelijkheden. Slack is zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Bovendien kun je in Slack super eenvoudig en goed iets zoeken. Je hebt dus zo een bericht teruggevonden dat iemand een hele tijd geleden al aan je gestuurd heeft. Het is ook mogelijk om bijlagen toe te voegen zoals afbeeldingen, pdf’s, Word-documenten etc.

Bepaal zelf het tijdstip waarop je meldingen krijgt.

Wat ik ook een hele fijne functionaliteit vind, is de instelling om geen meldingen te ontvangen van berichten die aan je gestuurd worden. Als je namelijk een bericht wil sturen, dan typ je eerst een @ voor de naam van de ontvanger van het bericht. In mijn geval zou dat @Kim zijn, maar dit is voor iedereen anders. Zodra iemand mijn naam met een apenstaartje heeft gebruikt, ontvang ik daar een melding van, oftewel een push notification. Overdag vind ik dat geen probleem en is het zelfs handig als ik snel moet schakelen. Maar ik heb standaard ingesteld dat ik tussen 19.00 uur en 08.00 uur geen melding wens te ontvangen. In deze periode kan iedereen mij wel gewoon een bericht sturen, maar ik ontvang daar dan geen melding van. Zodra ik in de gelegenheid ben, kan ik zelf weer in Slack kijken of ik nog berichten heb ontvangen.

Slack is beschikbaar als desktop versie. Maar ook als app voor onder andere IOS en Android.
Slack biedt gratis en betaalde varianten aan. Voor de actuele prijzen, ga je naar de volgende pagina: https://slack.com/pricing
Zelf werk ik met de gratis variant. Deze variant heeft voldoende mogelijkheden en functionaliteiten om goed samen te kunnen werken met je team.

Tips voor een goed gebruik van Slack? Bekijk onderstaande video waarin je in 5 minuten 15 tips krijgt:

Er zijn ontzettend veel tools die je kunt inzetten voor je onderneming. Het kost je echter vaak veel tijd om uit te zoeken welke tools er zijn en hoe ze werken. Wil jij op één centrale plek allerlei Nederlandstalige videotutorials kunnen terugvinden over diverse tools? Kijk dan eens naar mijn database Tools for You. Een handige database die je ongetwijfeld veel tijd gaat besparen!

Download mijn e-book voor alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie