7 september 2017    

Herken je dat bij jezelf dat je denkt: Oh, ik hoef het nu nog niet te doen want het hoeft pas over acht weken klaar te zijn. Net voor de acht weken om zijn, werk jij je flink in het zweet want het ziet ernaar uit dat je je deadline niet gaat halen. Een paar weken geleden zag het er toch rooskleuriger uit. Het woord plannen kun je heel breed interpreteren. Je kunt denken aan het plannen van een lancering, het plaatsen van je blog, het geven van een event, etc. Bij bijna alle werkzaamheden moet je wel een planning maken.

Een goede planning is onwijs belangrijk

Maak voor jezelf een planning van je werkzaamheden. Dat is zo belangrijk. Je weet wanneer je iets gedaan moet hebben en daar kun je naar toe werken. Het geeft je ook rust in je hoofd, want je hoeft niet alles te onthouden.

Houd er ook rekening mee dat je een planning niet te krap maakt. Zorg ervoor dat je altijd iets voor de deadline klaar bent. Zo heb je altijd nog speling mocht het nodig zijn.

Welke systemen kun je gebruiken voor je planning?

Je kunt natuurlijk je planning op een los briefje schrijven. Maar de kans is groot dat je dat kwijt raakt. Het is beter om je planning in een systeem te zetten. Zeker als je met een team werkt, is het handig als het hele team de planning kan zien.

Er zijn verschillende soorten systemen die je hiervoor kunt gebruiken en de meeste systemen hebben een gratis variant.

Ik zet er een aantal voor je op een rij:

Ik ben zelf enorm fan van Teamwork. Ik gebruik het ook in mijn eigen onderneming. Je kunt prima uit de voeten met de gratis variant waarmee je twee projecten kunt aanmaken. In mijn Teamwork omgeving heb ik een project ‘klanten’ en een project ‘Kim Minten’.

Onder de projecten kun je weer takenlijsten hangen. Als je kijkt naar mijn project ‘klanten’ dan hangen daar al mijn klanten als zijnde een takenlijst onder. In die takenlijst vermeld ik weer de diverse werkzaamheden inclusief de deadline.

Wil je een korte impressie krijgen van het systeem? Kijk dan op: https://www.teamwork.com/project-management-software

Voor een van mijn klanten werk ik met Insightly. Ook dit is een eenvoudig te gebruiken systeem dat zowel een gratis als een betaalde variant aanbiedt.

In Insightly kun je ook projecten aanmaken, taken aanmaken en koppelen aan bijbehorende projecten. Maar je kunt in Insightly nog veel meer. Je kunt het ook inzetten als CRM-systeem en je kunt er salesprocessen in aanmaken en vastleggen.

Dit zijn opties die Teamwork bijvoorbeeld niet biedt.

Met Asana ben ik iets minder bekend. Ik heb hier wel even mee gewerkt en als je je weg er eenmaal in hebt gevonden, dan is ook dit een fijn systeem. Je kunt diverse projecten aanmaken, taken toekennen, tags en kleuren gebruiken, etc.

Ook van Asana is een gratis en betaalde variant beschikbaar. Maar je kunt prima van start met de gratis variant.

Er zijn nog meer systemen waarin jij een planning kunt maken zoals Trello en Teamleader maar bovenstaande zijn veelgebruikte systemen.

Welk systeem om in te plannen is het beste?

Deze vraag is lastig te beantwoorden want dat verschilt per persoon. Kijk voor jezelf vooral ook naar je wensen. Wat moet er allemaal in het systeem mogelijk zijn? En welk budget heb je eventueel beschikbaar? Ga je er alleen in werken of met een team?

Zet al je eisen en wensen op een rijtje en kijk dan welk systeem daarbij past. Begin met de gratis variant en als het goed bevalt en je hebt het echt nodig, dan kun je altijd nog upgraden naar een betaald pakket.

Wil je weten hoe bovenstaande systemen werken? In mijn database ‘Tools for You’ komen de volgende systemen aan bod:

  • Team Work
  • Insightly
  • Asana
  • Toggl

Meer informatie over de database lees je hier.

Download mijn e-book voor alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie