7 december 2017    

Je kent het nummer van Herman van Veen vast wel.

Opzij, opzij, opzij

Maak plaats, maak plaats, maak plaats,
Ik heb ongelofelijke haast.
Opzij, opzij, opzij,
want ik ben haast te laat,
Ik heb maar een paar minuten tijd.

Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan.
Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan.

Bron: www.songteksten.nl/songteksten/54976/herman-van-veen/opzij%2C-opzij%2C-opzij.htm

Herken jij bovenstaande in je leven als zelfstandig ondernemer? Heb jij altijd haast? Of moet je bijvoorbeeld altijd rennen en vliegen om bepaalde deadlines te behalen?

Maak een goede planning

Een goede planning is zo belangrijk in dit verhaal. Geloof me, je hoeft echt niet altijd te rennen en te vliegen om je deadlines te halen. Een goede planning is het halve werk.

Wat een goede planning is, is voor iedereen anders. Niet iedereen heeft dezelfde tijd nodig voor bijvoorbeeld het schrijven van een blog, het maken van een video of het opstellen van een lanceringsplan.

Belangrijk is dus dat je van jezelf weet hoeveel tijd een bepaalde taak jou kost. Zet dit dus op een rijtje.

En kijk dan eens naar het lijstje met taken. Wil je ze nog wel allemaal zelf doen?

Zo niet, kijk wat je kunt uitbesteden aan bijvoorbeeld een virtueel assistent. Lees hier meer over de taken van een virtueel assistent.

Maak een helder overzicht

Het is natuurlijk ook belangrijk om niet alleen naar de kleine taken binnen je bedrijf te kijken. Bedenk ook of je bijvoorbeeld een event wilt geven, een boek wilt lanceren of een online training wilt lanceren.

Deze projecten kosten echt wel meer tijd en vragen een strakke planning. Je kunt niet in één week tijd alles voor elkaar krijgen. Qua uren is dat niet haalbaar, maar ook in je externe communicatie red je dat niet en schept het verwarring. Jouw klanten weten ook niet meer wat ze moeten kiezen als jij opeens met 3 of 4 nieuwe producten en/of diensten komt.

Sinds november gebruik ik hiervoor een onwijs handige Excel template. Deze heb ik niet zelf gemaakt, maar voor € 27 exclusief btw gekocht.

Wil je weten welk template ik gebruik? Klik dan hier.

Zet de taken in een projectmanagementsysteem

Misschien is deze stap voor jou overbodig en werk je vanuit een Excel bestand. Zelf vind ik het altijd prettig om zowel mijn eigen taken als die van mijn klanten in een projectmanagementsysteem te zetten. Ik heb dan namelijk direct een overzicht van alle deadlines. Bovendien ontvang ik dagelijks een e-mail met daarin de taken met naderende deadlines.

Zo hoef je geen enkele deadline te missen
In dit artikel dat ik schreef voor Online Junkies benoem ik een aantal projectmanagementsystemen; systemen waar je zelf je projecten in kunt vermelden met de bijbehorende taken. Je kunt de deadlines vermelden en taken toekennen aan je teamleden. Zo weet iedereen wat hij of zij moet doen.

Extra tips

Ik heb nog een paar extra tips voor een goede planning:

  • Plan altijd wat extra dagen in. Het kan zomaar voorkomen dat een onvoorziene situatie zich voordoet waardoor je dag of week anders verloopt. Als je wat extra dagen plant, hoeft dat geen probleem te zijn. Wil je bijvoorbeeld iets op 27 november lanceren? Zorg dan dat alles uiterlijk 22 november gereed staat.
  • Plan niet teveel deadlines achter elkaar. Gun jezelf ook rust om even bij te komen en te genieten van je successen. Want dat doen we over het algemeen toch al te weinig.
  • Je hoeft niet alles alleen te doen. Kijk of er mensen zijn die je kunnen ondersteunen. En vraag hen om hulp. Zorg er natuurlijk wel voor dat ieder zijn/haar deadlines haalt. Anders loopt je planning alsnog in de soep.
  • Geniet, geniet, geniet! Ik weet het, plannen is niet het leukste of het gemakkelijkste dat er is. Maar het kan je zoveel vrije tijd opleveren. En veel minder stress. Lekker toch?

Hoe zit het met jouw planning?

Is die altijd dik in orde of moet jij regelmatig rennen, vallen, springen en weer opstaan?

Download mijn e-book voor alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie