8 november 2018    

In dit artikel vertel ik je meer over de kernprincipes van Profit First. Eerder schreef ik ook over Profit First.

Zekerheid en rust met Profit First 
Hoe ik je kan helpen meer winst te maken met je bedrijf 
De weg naar Profit First Professional 

Prioriteiten stellen en de juiste verdeling

Laat ik eerst nog eens de formule van Profit First benoemen:

Omzet – Winst = Kosten

En als je mijn eerdere artikelen gelezen hebt, dan is dit niets nieuws voor je. Het is een concept waarin diverse dingen samenkomen: eerst jezelf betalen, eten van kleine borden, het potjessysteem en je eigen menselijke neigingen.

Profit First kent 4 kernprincipes

Deze kernprincipes zijn:

  1. Gebruik kleine borden
  2. Verdeel in een vaste volgorde
  3. Ban elke verleiding uit
  4. Zorg voor ritme

Mike Micalowicz, bedenker van de Profit First methode, maakt de vergelijking met de dieetindustrie. Als je af wilt vallen, gebruik dan kleinere borden. Je eet dan minder en krijgt minder calorieën binnen. Uiteindelijk val je dan af. En daar komt Parkinson’s Law om de hoek kijken. Je neemt wat er beschikbaar is.

Je herkent het vast wel bij jezelf. Als je een week de tijd hebt om een project af te ronden, dan doe je er een week over. Maar heb je maar 1 dag om een project af te ronden, dan lukt het je ook in deze ene dag.

We gaan nu dieper in de op de vier kernprincipes van Profit First.

Kernprincipe 1: Gebruik kleine borden

Als je volgens Profit First werkt, heb je vijf basisrekeningen en twee zogenaamde
no-temptationrekeningen. Als gevorderde Profit First gebruiker heb je wellicht meerdere rekeningen maar laten we het bij de basis houden.

Klanten maken hun betaling over naar je ontvangstenrekening. En vanaf deze rekening verdeel je periodiek het geld over de andere rekeningen die je hebt in vooraf vastgestelde verhoudingen.

De andere rekeningen zijn:

  • winstrekening; voor je winst
  • salarisrekening; voor het salaris van de eigenaren
  • belastingrekening; voor de belasting(en)
  • kostenrekening; voor operationele kosten

Kernprincipe 2: Verdeel in een vaste volgorde

Volgens de Profit First methode moet je nooit je facturen eerst betalen. Verdeel je ontvangsten wel volgens een vaste volgorde.

Het geld gaat van de ontvangstenrekening naar de winstrekening, salarisrekening, belastingrekening en kostenrekening.

Daarna betaal je je facturen met wat er beschikbaar is op je kostenrekening. En denk eraan: niet stiekem je kosten betalen van een andere rekening.

Maar wat doe je dan als je de kosten niet kunt betalen van de kostenrekening?

Het maakt je in ieder geval duidelijk dat je je deze uitgaven niet kunt veroorloven. Je moet ze dus schrappen. Kijk of je bepaalde kosten volledig kunt schrappen of dat je in ieder geval kunt besparen op bepaalde uitgaven.

Kernprincipe 3: Ban elke verleiding uit

Zorg ervoor dat je niet zomaar bij je winstrekening en andere verleidelijke rekeningen kunt komen. Maak het jezelf lastig om daar geld vanaf te halen. Zo kom je niet in de verleiding om geld van jezelf te lenen.

Ik adviseer je daarom een extra winstrekening en een extra belastingrekening te openen bij een aparte bank. Deze rekeningen komen bovenop de vijf basisrekeningen zoals genoemd bij kernprincipe 1. En deze rekeningen worden ook wel de no-temptationrekeningen genoemd.

Eén keer per kwartaal maak je 50% van je (basis)winstrekening over naar de winstrekening bij je andere bank (no-tempationrekening). Dit bedrag verdwijnt als het ware uit je gezichtsveld waardoor de verleiding kleiner is om van deze rekening wat af te snoepen.

De andere 50% van je winstrekening maak je naar jezelf over en daarvan koop je iets leuks voor jezelf, ga je een dagje weg of iets dergelijks. Je beloont jezelf op deze manier voor al het harde werken.

Van de belastingrekening zet je ook elk kwartaal een bepaald bedrag over naar de
no-temptationbelastingrekening. Zorg er wel eerst voor dat je je kwartaalaangifte hebt betaald én houd eventueel rekening met je voorlopige aanslag van die maand. Het bedrag dat na deze uitgaven nog op je (basis)belastingrekening staat, maak je over naar de
no-temptationbelastingrekening.
Ook dit geld verdwijnt uit beeld. Hierdoor wordt de verleiding om van deze rekening te snoepen ook kleiner. En komt er een keer een (onverwachte) blauwe envelop op je deurmat, dan kun je altijd het bedrag van je no-tempationbelastingrekening hiervoor gebruiken.

Kernprincipe 4: Zorg voor ritme

Het kan zijn dat je nu dagelijks met je financiën bezig bent. Zoals het versturen van facturen, het inboeken van inkoopfacturen, het betalen van facturen enzovoort.

Bij de Profit First methode werk je volgens een bepaald ritme. Dan verdeel je twee keer per maand het geld over de diverse rekeningen. Betaal dus ook twee keer per maand je facturen. Zo kun je direct zien hoeveel geld er binnenkomt en waar het allemaal naar toegaat. Je krijgt op deze manier een beter inzicht in je cashflow.

Maak direct winst

Wil je na het lezen van dit artikel al direct winst maken? Open dan een nieuwe rekening oftewel een winstrekening. Wil je het nog eenvoudig houden? Dan kun je hier gewoon een zakelijke rekening voor gebruiken. Verlies jezelf niet in het vergelijken van banken, soorten rekeningen en de onbeduidende rente die je kunt krijgen. Jouw doel nu is om direct goed aan de slag te gaan.

Vanaf het moment dat je deze rekening hebt geopend, maak je 1% van het geld dat op je normale zakelijke rekening staat over naar deze winstrekening. Raak het geld niet aan en boek het dus nooit terug naar je lopende rekening. Laat het geld voorlopig staan.

En, start jij direct met het maken van winst?

Download de eerste twee hoofdstukken van het boek Profit First

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie