25 oktober 2018    

In mijn eerdere artikel kon je al lezen hoe je meer zekerheid en rust krijgt met Profit First én hoe ik je kan helpen om meer winst te maken met je bedrijf.
En nu? Nu mag ik van de daken schreeuwen dat ik officieel Profit First Professional ben. Dit houdt in dat ik de training van Femke Hogema goed heb doorlopen. Meer over deze training kun je hier lezen.

In dit artikel vertel ik je graag meer over mijn traject naar Profit First Professional.

De start

Ik ken Femke Hogema al langere tijd. Regelmatig ging ik naar haar event Winstgevende Plannen en begin 2017 doorliep ik samen met haar het traject van Profit First. Zij coachte mij en leerde mij hoe Profit First werkt. Ik was direct enorm enthousiast.

Toen Femke aankondigde dat ze Profit First Professionals ging opleiden was mijn interesse gewekt. Maar op dat moment was de timing niet helemaal optimaal. Ik zou namelijk op korte termijn met zwangerschapsverlof gaan.

Tijdens mijn verlof bleef de opleiding toch door mijn hoofd spoken. En toen het einde van mijn verlof naderde, heb ik contact met Femke opgenomen. Zij adviseerde mij eerst een online informatiesessie te bekijken en daarna volgde een intake met haar.

Het was een super leuke intake en de training werd een feit. Juni 2018 stroomde ik in.

Warm bad

Na mijn aanmelding kreeg ik direct alle benodigde inloggegevens en toegang tot de Facebookgroep(en). Ik kon nu écht aan de slag.

Ik begon met het eerste stukje van de theorie en ik werd voorgesteld in de Facebook groep. En geloof me, ik kwam direct in een warm bad terecht. Ik heb zelden zo’n hechte community meegemaakt. Iedereen staat continu voor je klaar, helpt je bij je vragen en geef je weer een oppepper als je deze even nodig hebt. Maar ook Femke zelf steekt hierin veel tijd en energie. Super waardevol!

Mijn eigen Profit Assessment

Om te beginnen moest ik mijn eigen Profit Assessment maken. In 2017 had Femke dit natuurlijk voor mij gedaan. Maar sinds die tijd was er veel veranderd binnen mijn bedrijf. Ik vond het super leuk (en interessant) om nu ook mijn eigen assessment te kunnen maken. En om de daarbij behorende percentages te berekenen.

Nadat ik dit had gedaan, moest ik Profit First implementeren binnen mijn eigen onderneming. Het grootste gedeelte had ik al staan omdat ik al met Profit First werkte. Voor mij was het belangrijk dat ik mijn omzet weer verdeelde volgens de percentages.

Wat ik super fijn vond, is de coaching op belangrijke momenten. Zo had ik een coaching na het opstellen van mijn eigen assessment. En er volgende een coaching na het implementeren van Profit First. Daarin werd mijn huiswerk besproken, kreeg ik enorm waardevolle feedback en kon ik al mijn vragen stellen.

Oefenklanten

Na het maken van je eigen Profit Assessment en het implementeren van Profit First is het de bedoeling dat je met oefenklanten aan de slag gaat. Twee in totaal. Je stelt een Profit Assessment op en bespreekt dit assessment ook met je klanten.

Je verdiept je volledig in het bedrijf om de meest waardevolle adviezen te kunnen geven.

Om tot twee oefenklanten te komen, heb ik binnen mijn eigen netwerk een selectie gemaakt en heb ik actief ondernemers benaderd. En met succes! Mijn twee oefenklanten waren al snel een feit.

Bij één van mijn oefenklanten heb ik alleen een Profit Assessment opgesteld en besproken. Zij werkte namelijk al volgens de Profit First methode maar wilde graag haar juiste percentages weten.

En bij de andere oefenklant heb ik in overleg een winstgevend plan gemaakt. Daarna heb ik voor haar het Profit Assessment opgesteld. Nu gaan we samen Profit First binnen haar onderneming implementeren en coach ik haar. Echter super tof!

Ook hier zaten weer twee coachgesprekken van Femke bij. Eén gesprek om het assessment van oefenklant 1 te bespreken en het tweede gesprek om het assessment van oefenklant 2 te bespreken. Het is heel fijn om direct het gesprek met je coach te oefenen voordat je het rapport aan je klant uitlegt en dat je de feedback die je krijgt nog in het assessment kunt verwerken.

Examen

Na de oefenklanten volgde het examen. Pfff, ik wist niet dat ik zo zenuwachtig kon zijn. En ergens kwam ook wel wat faalangst om de hoek kijken. Vooraf werd namelijk duidelijk dat je het examen alleen haalt bij een minimaal eindcijfer van 8,5.

Op maandag 15 oktober kreeg ik mijn examen toegestuurd. Vol goede moed begon ik er aan. Na een tijd besloot ik om er even mee te stoppen en de volgende dag verder te gaan. Voor het examen kreeg ik 7 dagen de tijd, dus de ruimte om even afstand te nemen, was er wel. Dinsdag ging ik weer verder om daarna gefrustreerd weer alles aan de kant te leggen. Woensdag een nieuwe poging. En écht een nieuwe poging. Ik verwijderde mijn eerder gegeven antwoorden en begon helemaal opnieuw. Vol spanning stuurde ik in de avond mijn antwoorden toe.

De uitslag volgde de dag erna al. Ik was geslaagd voor het examen! Nu alleen de audit nog goed doorstaan. Die stond gepland op vrijdag 19 oktober.

Audit

Tijdens de audit heb ik samen met Femke het gehele traject besproken. Al mijn vragen zijn beantwoord en Femke stelde uiteraard enkele kritische vragen aan mij. En natuurlijk heb ik laten zien dat ik Profit First ook binnen mijn eigen onderneming heb geïmplementeerd.

Ook de audit is goed afgesloten. En dus ben ik nu: gecertificeerd!

Download de eerste twee hoofdstukken van het boek Profit First

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie