20 juli 2017    

Je hebt vast wel eens een (online) training gevolgd. Hoe vaak krijg je dan niet het advies om een buddy te zoeken. Maar maak je daar wel eens gebruik van?

Wat is een buddy?

De meeste onder ons weten wel wat ik met een buddy bedoel. In mijn eigen woorden is een buddy:

Een sparringpartner, iemand waarmee je kunt overleggen en sparren en waarmee je discussies kunt voeren. Een buddy houdt voor mij ook in dat die persoon mij uit mijn comfortzone durft te halen, dat hij/zij opbouwende kritiek durft te leveren maar natuurlijk ook waardevolle feedback. Door middel van een buddy til je jezelf (en tegelijkertijd ook de ander) naar een hoger level. Dat is waar voor mij een goede buddy aan voldoet.

Moet je een buddy hebben?

Laat ik vooropstellen dat ik geen fan ben van het woord ‘moeten’. Je moet namelijk helemaal niets. Als je, om welke reden dan ook, geen buddy wilt hebben dan hoeft dat ook zeker niet.

Zelf vind ik het wel waardevol om een buddy te hebben omdat ik merk dat ik af en toe gewoon behoefte heb aan het sparren met een gelijkgestemde. En dat hoeft echt niet per se elke week te zijn. Dat mag ook één keer in de twee weken zijn of één keer in de maand.

Het is voor mij echter wel belangrijk dat het buddyschap mij wat oplevert. Het zou voor mij niet werken als ik een buddy heb die ik volop kan voorzien van tips en adviezen maar dat ik in ruil daarvoor niets terugkrijg en niets leer van de ander. Buddy zijn van elkaar betekent wel dat je elkaar moet kunnen ‘up-liften’.

Mijn buddy’s

Als ik naar mijn eigen situatie kijk, dan heb ik eigenlijk twee buddy’s, al heb ik ze eigenlijk nooit zo genoemd.

Een van mijn buddy’s ken ik inmiddels al anderhalf jaar en dat is dan ook direct mijn eigen VA, Sonja Akkies van SonVA. Met haar heb ik één keer per maand een live samenwerkdag. Op deze dag nemen we vaak de status van onze lopende projecten door. Maar ook kijken we wat er bij Sonja speelt en wat er bij mij speelt. En we bekijken wat we in de toekomst willen bereiken; samen maar ook ieder afzonderlijk met haar eigen onderneming.

Mijn andere buddy is Angelique van der Meijden van het Virtuele Regelhuis. Onze samenwerking in buddyschap is eigenlijk geleidelijk aan gegroeid. We bleken allebei een werkplek bij de Atoomclub in Amersfoort te hebben gehuurd en we besloten om samen in een ruimte te gaan zitten. Angelique volgde het programma Strategisch Succes van Petra al en ik stroomde in januari 2017 in. Vanaf dat moment zijn we eigenlijk nog meer met elkaar gaan sparren. Bij ons gaat het met name over onze eigen bedrijven en onze plannen. Er gebeurt ontzettend veel binnen onze ondernemingen en dan is het fijn om dat met iemand te kunnen bespreken.

Sonja en Angelique, ik ben super blij met jullie als buddy’s!

En jij, heb jij een buddy?
Laat het mij weten in een reactie onder dit blog.

Download mijn e-book voor alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

2 Reacties

  1. Sonja Akkies

    Mooie blog en dank je wel voor je compliment! Uiteraard ben ik ook blij met jou als buddy, samenwerking-collega met projecten maar ook als opdrachtgever 😉
    Ik vind het nog steeds heerlijk om met, samen en voor jou te werken! Op naar nog veel meer mooie jaren en projecten!

Geef een reactie