4 januari 2018    

Even terugkijken en dan op volle kracht het jaar 2018 in!

We zitten al een paar dagen in het jaar 2018. Ik hoop dat je een fijne jaarwisseling hebt gehad.
Waarschijnlijk heb je in december al lang teruggeblikt op het opgelopen jaar en vooruitgekeken naar het nieuwe jaar. Of ben je daar misschien niet aan toe gekomen?

Doe dit dan alsnog. Het jaar 2018 geeft je nieuwe kansen en mogelijkheden.
Maar kijk ook nog even terug op 2017. Het helpt je om je koers voor het komend jaar goed te bepalen.

Ik heb een aantal vragen voor je zodat je eenvoudig kunt terugblikken op 2017.

5 woorden die goed passen bij het jaar 2017:

Welke vijf woorden zijn voor jou kenmerkend voor 2017? Met welke woorden kun je het afgelopen jaar goed samenvatten? Probeer het echt bij maximaal vijf woorden te houden.
Mijn woorden zijn: uitdagend, trots en (persoonlijke) groei.

Ik ben trots op:

Wat heb je het afgelopen jaar bereikt en waar ben je trots op?
Schrijf het allemaal op en wees vooral niet bescheiden!

Zo ben ik trots op het feit dat mijn team uitgebreid is, dat ik helemaal helder heb hoe 2018 er zakelijk voor mij uitziet en dat ik onwijs leuke klanten heb. En natuurlijk ben ik ook bijzonder trots op onze gezinsuitbreiding rond februari.

Het mooiste compliment dat ik kreeg was:

Je hebt afgelopen jaar vast wel wat complimenten gekregen. Misschien wel van je teamleden en/of je klanten. Maar wat was nou het mooiste compliment?

Heb je deze al ergens opgeschreven zodat je er altijd naar kunt kijken?
Dit kan je net een extra boost geven als het een keer tegenzit.

Wat heb je het afgelopen jaar geleerd?

Het is het afgelopen jaar ongetwijfeld niet allemaal van een leien dakje gegaan. En fouten maken mag! Graag zelfs, daar leer je vaak het meeste van. Wat ging er bij jou niet helemaal goed en wat zou je een volgende keer misschien anders doen?

Eigenlijk wist ik dit al maar ik heb geleerd dat ik echt naar mijn onderbuikgevoel moet luisteren. Als iets vanaf het eerste moment niet goed voelt, dan verandert dat bij mij ook niet. In plaats van het toch te proberen, kan ik beter direct ‘nee’ zeggen.

Wat blijft er in 2018 en waar ga je afscheid van nemen?

Afgelopen jaar heb je vast wel zaken gedaan die je niet leuk vond, die niet lekker liepen of waar je geen energie van kreeg. Maar je hebt vast ook dingen gedaan waarvan je ontzettend veel energie kreeg, waar je helemaal blij van werd en die 100% bij jou pasten.

Van welke zaken ga je in 2018 afscheid nemen? Of misschien wel uitbesteden. En wat blijf je wel zelf doen?

Als ik kijk naar mijn eigen bedrijf dan ga ik de uitvoerende taken steeds meer loslaten bij mijn klanten. Niet omdat ik het niet meer leuk vind, maar omdat ik samen met mijn klanten naar the next level wil. Ik heb afgelopen jaar een training gevolgd om mij te kunnen profileren als Virtueel Manager oftewel Online Business Manager. Eén van de dingen die ik ga doen, is met mijn klanten meedenken op strategisch niveau. De uitvoerende werkzaamheden worden dan binnen mijn team (of het team van de klant) opgepakt.

Ook heb ik een online database waarvoor ik eerst zelf alle video’s maakte. Het ontbreekt mij echter aan tijd om de database bij te houden. Daarom heb ik een expert aangehaakt die de video’s maakt. Op dit moment maak ik zelf ook nog wel eens video’s, maar vanaf 2018 niet meer.

Ik zou het leuk vinden als je één van de vragen beantwoordt in de reacties onder dit blog.

En verder ben ik benieuwd naar jouw doel voor 2018. Heb je dat al helder?
Of loop je nog ergens tegenaan?

Laat het mij weten in de reacties.

Download mijn e-book voor alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie