6 juli 2017    

Hoe jij je als ondernemer kunt voorbereiden op je vakantie

De vakantie staat weer voor de deur!

Maar jij, jij bent zelfstandig ondernemer. Heb jij wel zomervakantie? Of werk je de gehele vakantie door? En, als je zegt dat je zomervakantie hebt, heb je dan ook écht zomervakantie of zit je tussendoor toch nog regelmatig je mail te checken, op je (zakelijke) telefoon te kijken en/of andere dingen voor je bedrijf te doen?

Ik geef je graag een aantal tips zodat je optimaal van je vakantie kunt genieten.

Tip 1: Plan je vakantie tijdig in

Plan in het begin van het jaar je vakanties voor het komende jaar. Dat voorkomt dat je een te volle agenda krijgt en dat je op de laatste dag voor je vakantie nog allerlei afspraken hebt.

Tip 2: Neem een paar dagen ‘extra’ vakantie

Wat ik zelf altijd doe, is altijd een paar dagen ‘extra’ vakantie nemen. Stel dat je vakantie bijvoorbeeld op 1 september start, dan zou je naar je klanten kunnen communiceren dat 27 augustus je laatste werkdag is voor je vakantie. De extra paar dagen die je dan hebt, kun je eventueel gebruiken voor het wegwerken van de laatste werkzaamheden en je kunt alvast je koffers pakken als je op weggaat. Maar je kunt natuurlijk ook genieten van een paar heerlijke dagen niets doen.

Tip 3: Werk vooruit 

Schrijf je blogs? Verstuur je nieuwsbrieven? En ben je bijvoorbeeld ook nog heel actief op social media? Hoe moet het dan als je met vakantie gaat?

Werk vooruit! Zorg dat je ruimte in je agenda maakt zodat je al wat artikelen kunt schrijven en plan deze in. Dit geldt ook voor je social media. Ook daarin kun je gewoon vooruit werken. Dan hoef je er tijdens je vakantie niet aan te denken.

Tip 4: Stel een afwezigheidsbericht in

Deze tip is misschien wel de meest voor de hand liggende tip. Maar hoe vaak zie ik het niet gebeuren dat mensen vergeten om een afwezigheidsbericht in te stellen. Tijdens je vakantie voel je je dan toch onrustig als er e-mails binnenkomen.

Als je een afwezigheidsbericht instelt, dan weet de afzender van een bericht dat je met vakantie bent. Je hoeft dan niet terug te mailen en dat wordt dan ook helemaal niet van je verwacht op dat moment.

Een andere optie is dat je samenwerkt met een virtueel assistent. Zij kan dan tijdens jouw vakantie de zaken waarnemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bijhouden van de mailbox, het plaatsen van je artikelen en het versturen van je blogs.
Houd er wel rekening mee dat je hier vooraf tijd voor investeert. Je kunt niet van de een op de andere dag met een virtueel assistent samenwerken en verwachten dat ze je direct kan waarnemen.

Heb jij nog een goede tip waardoor jij altijd goed voorbereid met vakantie gaat?

Ik wens je een hele mooie zomer toe!

Download mijn e-book voor alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie