2 augustus 2018    

In mijn vorige blogs heb ik je verteld wat een virtueel manager is, wat de voordelen zijn, hoe je duidelijk je wensen aangeeft en hoe je ze kunt inhuren. Mijn vorige blogs lees je hier terug.

Wat is een virtueel manager?
Wat zijn de voordelen van het inhuren van een virtueel manager?
Wanneer huur je een virtueel manager in?
Hoe geef je duidelijk aan wat jouw wensen zijn?

In de tekst hieronder vertel ik je meer over de voordelen van het inhuren virtueel manager. Voor het gemak kort ik deze term af met respectievelijk VM.

Zoals al eerder aangegeven, is het belangrijk om niet voor de eerste de beste VM te kiezen die je tegenkomt. Oriënteer je goed!

Kijk op het internet welke VM’s er zijn, wat ze aanbieden, hoe ze werken enzovoort. Of misschien ken je wel iemand die al met een VM samenwerkt. Vraag dan gerust aan deze persoon wat de ervaringen zijn met de VM.

Karaktereigenschappen

Welke karaktereigenschappen zie jij graag in een VM? En welke eigenschappen vind jij het meest belangrijk? Indien jullie namelijk botsende karaktereigenschappen hebben, wordt een goede samenwerking een enorme uitdaging.

Hieronder een aantal voorbeelden van karaktereigenschappen die een goede VM bezit. Natuurlijk beschikt de VM niet over alle onderstaande karaktereigenschappen maar kijk of de voor jou meest belangrijke wel aanwezig zijn bij de kandidaat die jij voor ogen hebt.

 • Helicopterview
  De VM houdt overzicht binnen jouw onderneming. Ze overziet het totaalplaatje en komt met initiatieven om jouw doelstellingen te behalen.
 • Pro-actief
  De VM is enorm gemotiveerd. Gemotiveerd om zelf aan de slag te gaan en pro-actief zaken op te pakken. Ze wacht niet tot het laatste moment om een project op te pakken.
 • Georganiseerd
  Een goede organisatie is van groot belang. De VM is georganiseerd en zorgt voor planning en structuur binnen jouw onderneming. Een (ongeorganiseerde) chaos leidt tot frustratie en tot eventuele (grote) fouten en/of misverstanden.
 • Betrouwbaar
  Een VM is te vertrouwen. Privé-informatie wordt geheim gehouden. Daarnaast is de VM ook betrouwbaar. Je kunt er vanuit gaan dat werkzaamheden worden opgepakt en afgerond zoals besproken.
 • Goede communicatievaardigheden
  De VM staat nauw in contact met jou als ondernemer. Maar ook stuurt zij het team aan, heeft ze contact met externe partijen en eventueel met jouw klanten. Goede communicatievaardigheden zijn dus van groot belang om de gewenste boodschap en/of informatie goed over te dragen aan de andere partij.
 • Vindingrijk
  Indien een VM een antwoord op een vraag niet weet, zoekt ze dit uit. Dit kan op het internet zijn, bij haar collega’s enzovoort. Ze legt de vraag niet bij jou neer, maar geeft juist alleen het antwoord en/of de oplossing aan je door.

Persoonlijkheid

Naast het kijken naar de karaktereigenschappen is het ook goed om de persoonlijkheid van de VM-kandidaten mee te nemen bij je selectie. Die moet namelijk wel overeenkomen met datgene dat bij jou en jouw onderneming past.

Onthoud dat je niet per definitie op zoek bent naar een spiegelbeeld van jezelf. Wel moet de VM natuurlijk zaken op dezelfde manier behandelen zoals je dit zelf ook doet.

Het spreekt voor zich dat het in het begin lastig is om direct de karaktereigenschappen en persoonlijkheid van iemand te achterhalen. Zeker tijdens een eerste gesprek. Houd ze in ieder geval altijd in gedachte.

Prijs

Er is geen eenduidig tarief voor een VM. De tarieven verschillen per VM en hangen onder andere af van de ervaring en expertise.

Laat je niet tegenhouden door de prijs. Indien er een wederzijdse klik is, ga gerust de samenwerking aan. Een goede VM verdient zich absoluut terug.

Stel vragen

Stel veel vragen aan de VM. Je streeft vaak naar een langdurige samenwerking en dan is het goed om zeker te weten of jullie een klik met elkaar hebben. De VM stelt om deze reden waarschijnlijk ook veel vragen aan jou.

Mocht je geen idee hebben welke vragen je kunt stellen, dan staan er hieronder een aantal op een rijtje:

1. Hoe en wanneer is de VM bereikbaar?
2. Per wanneer kan de VM starten?
3. Welk tarief berekent de VM?
4. Op welke manier vind de facturatie plaats?
5. Wat is de werkwijze van de VM? (denk aan meetings, live afspraken e.d)
6. Welke expertise heeft de VM?
7. Zijn er zaken of werkzaamheden die de VM niet leuk vindt om te doen? Of waarvan zij geen kennis heeft?
8. Wat zoekt de VM in de samenwerking met jou?
9. Wat kan de VM betekenen voor jou zodra jullie een samenwerking aangaan?
10. Hoeveel uur kan de VM voor jou werken?
11. Hoe vindt de communicatie plaats?
12. Welke gegevens heeft de VM van jou nodig om aan de slag te kunnen?
13. Kan de VM een voorbeeld geven van een lastige situatie die ze wel eens heeft meegemaakt en hoe heeft ze dat opgelost?
14. Heeft de VM referenties beschikbaar die je eventueel mag benaderen?

Dit zijn een aantal voorbeeldvragen. Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen te bedenken.
Het gaat niet om het aantal vragen dat je stelt. Belangrijk is dat jij na het eerste gesprek voldoende informatie hebt om te bepalen of er een samenwerking kan ontstaan.

Let it go, let it go!

Misschien wel het meest lastige binnen je eigen onderneming: het loslaten van werkzaamheden die je voorheen altijd zelf uitvoerde. Zeker omdat je je eigen onderneming vanaf de grond af aan hebt opgebouwd. Dan laat je zaken minder eenvoudig los.

Maar hoe goed je VM ook is, hoe goed ze ook je team aanstuurt of een project begeleidt, als jij jouw werkzaamheden niet kunt loslaten zodat de VM haar werk goed kan uitvoeren, is jouw eigen onderneming daar de dupe van.

Geef je VM de ruimte!

Ook al is het in het begin misschien lastig maar vertrouw je VM volledig. Zij heeft het beste met jou en je onderneming voor. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat jij je moet terugtrekken. Helemaal niet. Het blijft jouw onderneming waarover jij de baas bent. Maar het ‘micro-managen’ kun je overlaten aan de VM.

In mijn laatste blog waarin de VM centraal staat vertel ik je meer over hoe je bouwt aan een langdurige samenwerking met je VM. Houd mijn website en Facebookpagina in de gaten.

Download mijn e-book over alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie