22 november 2018    

Implementeer Profit First binnen je onderneming

Als je mij volgt, dan weet je dat ik enorm enthousiast ben over Profit First. Ik heb er al diverse artikelen over geschreven:

Zekerheid en rust met Profit First
Hoe ik je kan helpen meer winst te maken met je bedrijf
De weg naar Profit First Professional
De vier kernprincipes van Profit First

In dit artikel vertel ik je hoe je Profit First implementeert binnen jouw onderneming.

Banksaldoboekhouden

Als je kijkt naar jouw onderneming en naar je boekhouding, maak jij dan beslissingen en keuzes op grond van je banksaldo of duik je in je boekhoudsysteem?

Om heel eerlijk te zijn, heb ik altijd keuzes en beslissingen genomen op basis van mijn banksaldo. Stond er € 5.000 op mijn rekening en wilde ik een training van € 4.000 volgen. Dan kon dat, want het stond immers op mijn rekening. Ik hield dan geen rekening met mijn eigen salaris, de Belastingdienst, overige kosten en al helemaal niet met mijn winst.

Had ik naar mijn boekhouder geluisterd, dan had ik in mijn boekhoudsysteem moeten kijken. Ik had zelf moeten achterhalen hoeveel geld ik daadwerkelijk had. Maar ik raak al in paniek als ik eraan denk dat ik mijn winst- en verliesrekening, de balans en het cashflowoverzicht moet bekijken en analyseren.

En wat blijkt, ik ben hierin niet de enige. De meeste ondernemers doen aan
“banksaldoboekhouden”. Ze loggen in bij de bank, kijken hoeveel geld er op de rekening(en) staat en nemen op basis daarvan een beslissing. Staat er weinig geld op de rekening, dan gaan ze aanmaningen versturen en extra hard werken aan de verkoop. En staat er veel geld op de rekening, dan kunnen ze investeren.

Profit First zorgt ervoor dat jij kunt blijven banksaldoboekhouden.

Zet de eerste stap

Het is tijd om de eerste stap te zetten. Open bij één bank vijf rekeningen. Dit zijn je basisrekeningen. Zelf heb ik deze rekeningen geopend bij KNAB. Ga naar profitfirst.nl/bank en je mag bij de opening van je rekeningen bij KNAB een gratis exemplaar van het boek Profit First cadeau geven, aan jezelf of aan een ander!

Dit zijn de vijf rekeningen die je opent:

  1. Ontvangsten
  2. Winst
  3. Salaris eigenaren
  4. Belastingen
  5. Kosten

Zorg ervoor dat dit allemaal lopende rekeningen zijn. Geen spaarrekeningen dus.

Zet de tweede stap

Het is tijd om de volgende stap te zetten. Open bij een andere bank dan de bank uit stap één nog twee rekeningen. Dit zijn de zogenaamde no-temptation rekeningen. Deze rekeningen nemen alle verleidingen weg. We zorgen ervoor dat de belastingrekening en de winstrekening uit het zicht verdwijnt en dat je er niet meer naar om hoeft te kijken. Als je namelijk niet bij dit geld kunt, kun je het ook niet uitgeven.

De twee no-temptation rekeningen kunnen spaarrekeningen zijn. Op dit moment is de rente niet erg hoog, maar je geld staat voor langere tijd vast en alle beetjes helpen.

Je kunt deze rekeningen bijvoorbeeld de volgende naam geven:

  • Winst aanhouden
  • Belastingen aanhouden

Natuurlijk ben je vrij om zelf een andere naam aan de rekeningen te geven. Zolang het voor jou maar helder is waarvoor de rekening is bestemd. Koppel deze twee rekeningen aan je winstrekening en je belastingrekening zodat je ernaar kunt overboeken.

Kies een bank

Wanneer je een keuze maakt tussen de banken waarmee je zaken wilt doen, richt je dan bij de een op gemak en bij de ander op ongemak.

Bij de hoofdbank, waar je basisrekeningen staan, is het van belang dat je eenvoudig kunt zien hoeveel geld er op je rekeningen staat. Ook moet het mogelijk zijn om dit geld eenvoudig over te boeken naar je andere rekeningen. En natuurlijk moeten alle kosten voldaan kunnen worden vanaf de kostenrekening.

Bij de andere bank, waar je twee no-temptation rekeningen lopen, wil je juist dat het moeizamer gaat. Het is zelfs de bedoeling dat de rekeningen uit het zicht blijven en daarmee uit je hoofd. Als we iets niet kunnen zien of niet kunnen gebruiken, maken we ons daarover ook geen zorgen meer.

Ik heb mijn basisrekeningen bij KNAB en mijn no-temptation rekening bij Triodos ondergebracht.

Maak vooral een keuze waar jij je goed bij voelt.

Als je bovenstaande doorloopt, dan heb je de eerste stappen al gezet rondom het implementeren van Profit First.

In mijn volgende artikel vertel ik je meer over hoe je Profit First binnen je onderneming kunt implementeren. We kijken dan onder andere naar de percentages én hoe de uitbetalingen plaatsvinden.

Heb jij vragen over Profit First? Stuur mij gerust een mail op kim@kimminten.nl

Download de eerste twee hoofdstukken van het boek Profit First

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie