5 oktober 2017    

Veel mensen die zelf geen ondernemer zijn, denken bij het horen van het woord zzp’er al snel dat je alleen werkt. En dat je geen team om je heen hebt.

Maar niets is minder waar. Ik ben inmiddels ruim 2,5 jaar zelfstandig ondernemer oftewel zzp’er. En toch heb ik inmiddels een team om mij heen opgebouwd.

Hoe kun je als zzp’er een team om je heen hebben?

Mijn team bestaat uit andere zzp’ers.
Allemaal met hun eigen expertise en kennis. Allemaal vol passie en energie.
Allemaal met hun eigen verantwoordelijkheden.

En met sommige teamleden werk ik nauw samen. En andere teamleden schakel ik in zodra ik ze nodig heb.

Wie zijn mijn vaste teamleden?

Het klinkt misschien een beetje bot om te spreken over vaste teamleden maar dit zijn voor mij de teamleden die mij wekelijks, soms dagelijks, ondersteunen.

Sonja Akkies-Grilk van SonVA maakt het langst deel uit van mijn team. Ik heb haar, vrij snel nadat ik voor mijzelf begonnen was, aangehaakt. Zij ondersteunt mij bij een aantal van mijn klanten, maar ze is ook mijn sparringpartner. En we doen zelfs projecten samen.

Marlou Minten maakt sinds 1 september deel uit van mijn team. Zij ondersteunt mij bij mijn database ‘Tools for You’ en maakt hiervoor video’s over onder andere Facebook (adverteren), Instagram (adverteren), WordPress etc.

En ander teamlid die ik (meestal) maandelijks benader is Ceciel Bremer van CB Thuis in taal. Zij redigeert mijn teksten en herschrijft daar waar nodig. Ik heb haar ooit tijdens een LinkedIn training ontmoet. En vanaf het eerste moment had ik er een goed gevoel over om haar mijn teksten te laten nakijken. Toen ik mijn bedrijf opstartte, heb ik haar dan ook direct benaderd.

Marjon Saft van Saftwebsites hoef ik niet maandelijks te benaderen. Dat verschilt per periode. Achter de schermen zorgt zij voor de back-up van mijn website. En mocht ik een vraag hebben over mijn website, dan helpt ze mij direct.

Hoe werk ik samen met mijn team?

Het verschilt per teamlid hoe ik met hen communiceer. Met Ceciel en Marjon heb ik eigenlijk alleen contact via de mail.

Maar in de samenwerking met Sonja en Marlou gebruik ik meerdere systemen.

We gebruiken onder andere Slack voor interne communicatie. We kunnen op deze manier eenvoudig chatten met elkaar. Wil je meer over Slack weten? Lees dan dit artikel dat ik eerder schreef.

Als projectmanagementsysteem gebruiken we TeamWork. Ik zet hier de projecten in en aan de projecten hang ik weer taken. Per taak kan ik aangeven wie deze taak moet oppakken en wat de deadline is van deze taak. Super eenvoudig en in principe hoef je minder met elkaar te mailen.

Met Sonja heb ik ook één keer per maand een samenwerkdag. We zien elkaar dan live, spreken de lopende zaken door, sparren met elkaar en werken aan ons eigen bedrijf.

Indien nodig dan bel of Skype ik met mijn teamleden.

In het begin kost het even tijd

In het begin kost de samenwerking even tijd. Je moet aan elkaar wennen en het is nog een beetje aftasten. Vaak moet je ook nog tijd investeren in het uitleggen of toelichten van zaken. Maar geloof mij, deze tijdsinvestering verdien je ook zeker terug. Na een goede inwerkperiode heeft je team aan een half woord genoeg.

Werk jij al met een team samen? Laat het mij weten in een reactie onder dit artikel.

Download mijn e-book voor alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

2 Reacties

 1. Dirkje

  Wat leuk om te lezen hoe het achter de schermen gaat! Ik volg je met veel interesse, wie weet heb ik hetzelfde over 2,5 jaar 🙂

  • Kim Minten

   Hi Dirkje,

   Leuk om te lezen dat je mij volgt 🙂

   Ik wens je een fijne dag!

   Virtuele groet, Kim

Geef een reactie