Winstgevender bedrijf

5 tips voor een winstgevender bedrijf!

Toen ik net begon met ondernemen lukte het me amper om echt winst te maken. Mijzelf salaris uitkeren zat er ook niet in. Ik werkte super hard, maar was elke maand weer teleurgesteld. Gelukkig ontdekte ik een methode om mijn bedrijf direct winstgevender te maken: Profit First. Een gratis methode die jij ook in jouw bedrijf kunt implementeren aan de hand van onderstaande tips.  

1. Maak een financieel winstgevend plan

Heb je al bedacht hoeveel omzet je dit jaar nog wil gaan maken? En welke kosten je waarschijnlijk allemaal zult hebben? Schrijf voor de aankomende 12 maanden alle verwachtingen op in een Excelbestand. Je ziet dan in één oogopslag wat je ongeveer te wachten staat en welke omzet je moet behalen om winstgevend te zijn. Maak ook gelijk een kolom aan waarin je de kosten voor de belasting bijhoudt. Zo krijg je meer inzicht in je cijfers.

In een eerder geschreven blog leg ik je stap voor stap uit hoe je aan de slag gaat met het schrijven van een winstgevend plan: www.kimminten.nl/profit-first/winstgevend-plan/

2. Ken je cijfers

Naast je financiële plan met opgestelde doelen, is het belangrijk om ook je daadwerkelijke omzet en kosten in een kolom bij te houden. Zo kun je zien of je wel daadwerkelijk je doelen behaalt. Is dit niet het geval? Dan weet je dat er werk aan de winkel is en dat je bijvoorbeeld aan bepaalde knoppen moet draaien, denk hierbij aan tijdelijk je kosten verlagen en nieuwe opdrachten binnenhalen. Tip: Doe elke maand deze financiële gezondheidscheck. Breng hierbij de volgende cijfers in kaart: 

  1. Omzet
  2. Winst
  3. Salaris
  4. Belasting
  5. Kosten

3. Open meerdere betaalrekeningen

Waarschijnlijk heb je nu 1 zakelijke rekening waar al je omzet binnenkomt. Dit is mogelijk ook de rekening waar je de facturen van betaalt. Hierdoor behoud je geen overzicht van je financiën. Open daarom het liefst bij één bank 5 verschillende betaalrekeningen. Je maakt dan een aparte rekening voor:

  1. Ontvangsten
  2. Winst
  3. Salaris
  4. Belasting
  5. Kosten

Door de omzet over deze potjes te verdelen, kun je betere beslissingen maken wat betreft de kosten. Ook weet je dan precies hoeveel geld je moet ‘reserveren’ voor de belasting. Dit zorgt voor rust!

4. Open 2 spaarrekeningen

Dit zijn 2 rekeningen bij een andere bank waarbij je niet in de verleiding komt om daar geld vanaf te snoepen. Ik noem ze ook wel de no-temptation rekeningen. Maak bij deze bank 2 rekeningen open en reserveer een potje voor een no-temptation winstrekening en een potje voor een no-temptation belasting rekening.  

5. Zorg voor routine

Zodra je de rekeningen hebt geopend, is het de bedoeling dat je geld overmaakt naar deze rekeningen. Doe dit wel op vaste momenten in de maand. Zo creëer je routine en houd je alle financiën overzichtelijker. Kies bijvoorbeeld voor elke 10e en 25e van de maand. Op die momenten verdeel je eerst de omzet die op je ontvangstenrekening is binnengekomen naar al je potjes. Pas daarna betaal je de facturen die je op dat moment open hebt staan. 

Hierdoor betaal je dus ook meteen maar twee keer per maand je facturen. Op die manier zie je direct hoeveel geld er binnenkomt én waar het allemaal naartoe gaat. Zo krijg je beter inzicht in je cashflow. Is jouw potje voor kosten bijvoorbeeld te laag? Dan weet je dat je bepaalde kosten moet schrappen.

Meer lezen? Vraag dan mijn gratis E-book aan, bestaande uit maar liefst 25 pagina’s(!) boordevol tips en informatie over hoe jij weer grip kunt krijgen op je cijfers en kunt zorgen voor meer winst onderaan de streep. Vraag hem hier gratis aan >>

Meer winst dankzij Profit First
Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *