virtueel-manager-aanhaken

Hoe haak je een virtueel manager aan?

Zoals al eerder aangegeven, is het belangrijk om niet voor de eerste de beste virtueel manager (VM) te kiezen die je tegenkomt. Oriënteer je goed!

Kijk op het internet welke virtueel managers er zijn, wat ze aanbieden, hoe ze werken enzovoort. Of misschien ken je wel iemand die al met een VM samenwerkt. Vraag dan gerust aan deze persoon wat de ervaringen zijn met de virtueel manager.

Karaktereigenschappen

 

Welke karaktereigenschappen zie jij graag in een virtueel manager? En welke eigenschappen vind jij het meest belangrijk? Indien jullie namelijk botsende karaktereigenschappen hebben, wordt een goede samenwerking een enorme uitdaging.

Hieronder een aantal voorbeelden van karaktereigenschappen die een goede virtueel manager bezit. Natuurlijk beschikt de VM niet over alle onderstaande karaktereigenschappen maar kijk of de voor jou meest belangrijke wel aanwezig zijn bij de kandidaat die jij voor ogen hebt.

Helicopterview

 

De virtueel manager houdt overzicht binnen jouw onderneming. Ze overziet het totaalplaatje en komt met initiatieven om jouw doelstellingen te behalen.

Pro-actief

 

De virtueel manager is enorm gemotiveerd. Gemotiveerd om zelf aan de slag te gaan en pro-actief zaken op te pakken. Ze wacht niet tot het laatste moment om een project op te pakken.

Georganiseerd

 

Een goede organisatie is van groot belang. De virtueel manager is georganiseerd en zorgt voor planning en structuur binnen jouw onderneming. Een (ongeorganiseerde) chaos leidt tot frustratie en tot eventuele (grote) fouten en/of misverstanden.

Betrouwbaar

 

Een virtueel manager is te vertrouwen. Privé-informatie wordt geheim gehouden. Daarnaast is de VM ook betrouwbaar. Je kunt er vanuit gaan dat werkzaamheden worden opgepakt en afgerond zoals besproken.

Goede communicatievaardigheden

 

De virtueel manager staat nauw in contact met jou als ondernemer. Maar ook stuurt zij het team aan, heeft ze contact met externe partijen en eventueel met jouw klanten. Goede communicatievaardigheden zijn dus van groot belang om de gewenste boodschap en/of informatie goed over te dragen aan de andere partij.

Vindingrijk

 

Indien een virtueel manager een antwoord op een vraag niet weet, zoekt ze dit uit. Dit kan op het internet zijn, bij haar collega’s enzovoort. Ze legt de vraag niet bij jou neer, maar geeft juist alleen het antwoord en/of de oplossing aan je door.

Persoonlijkheid

 

Naast het kijken naar de karaktereigenschappen is het ook goed om de persoonlijkheid van de virtueel manager-kandidaten mee te nemen bij je selectie. Die moet namelijk wel overeenkomen met datgene dat bij jou en jouw onderneming past.

Onthoud dat je niet per definitie op zoek bent naar een spiegelbeeld van jezelf. Wel moet de virtueel manager natuurlijk zaken op dezelfde manier behandelen zoals je dit zelf ook doet.

Het spreekt voor zich dat het in het begin lastig is om direct de karaktereigenschappen en persoonlijkheid van iemand te achterhalen. Zeker tijdens een eerste gesprek. Houd ze in ieder geval altijd in gedachte.

Prijs

 

Er is geen eenduidig tarief voor een virtueel manager. De tarieven verschillen per VM en hangen onder andere af van de ervaring en expertise.
Laat je niet tegenhouden door de prijs. Indien er een wederzijdse klik is, ga gerust de samenwerking aan. Een goede virtueel manager verdient zich absoluut terug.

Stel vragen

 

Stel veel vragen aan de virtueel manager. Je streeft vaak naar een langdurige samenwerking en dan is het goed om zeker te weten of jullie een klik met elkaar hebben. De VM stelt om deze reden waarschijnlijk ook veel vragen aan jou.

Mocht je geen idee hebben welke vragen je kunt stellen, dan staan er hieronder een aantal op een rijtje:

 1. Hoe en wanneer is ze bereikbaar?
 2. Per wanneer kan er met de werkzaamheden gestart worden?
 3. Welk tarief wordt er gehanteerd?
 4. Op welke manier vind de facturatie plaats?
 5. Wat is de werkwijze van de virtueel manager? (denk aan meetings, live afspraken e.d)
 6. Welke expertise heeft de VM?
 7. Zijn er zaken of werkzaamheden die de virtueel manager niet leuk vindt om te doen? Of waarvan zij geen kennis heeft?
 8. Wat zoekt de virtueel manager in de samenwerking met jou?
 9. Wat kan de virtueel manager betekenen voor jou zodra jullie een samenwerking aangaan?
 10. Hoeveel uur kan ze gaan werken?
 11. Hoe vindt de communicatie plaats?
 12. Welke gegevens zijn er nodig om voor jou aan de slag te kunnen?
 13. Kan de virtueel manager een voorbeeld geven van een lastige situatie die ze wel eens heeft meegemaakt en hoe heeft ze dat opgelost?
 14. Referenties?

Dit zijn een aantal voorbeeldvragen. Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen te bedenken. Het gaat niet om het aantal vragen dat je stelt. Belangrijk is dat jij na het eerste gesprek voldoende informatie hebt om te bepalen of er een samenwerking kan ontstaan.

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *