Weg met geldzorgen: zo zet je Profit First zowel zakelijk als privé in - Kim Minten
weg-met-geldzorgen

Weg met geldzorgen: zo zet je Profit First zowel zakelijk als privé in

Stel je eens voor hoe het is om je nooit meer zorgen te maken over jouw financiële situatie. Dat je vanaf nu iedere dag winst gaat maken en in één oogopslag ziet hoeveel geld je aan bepaalde zaken uit kunt geven. Het klinkt misschien als een droom, maar ook jij kan dit realiteit maken. De oplossing is simpeler dan je denkt en heet Profit First.

Wat houdt Profit First in?

 

Profit First is een makkelijk en effectief systeem dat jouw onderneming omtovert van een cash-eating monster in een money-making machine. Zodra jij volgens deze methode gaat werken, ga je winst maken. Hoe laag je omzet ook is en hoe hoog je kosten ook zijn. Hoe? Door afscheid te nemen van het welbekende principe omzet – kosten = winst. Bij Profit First pak je namelijk altijd eerst je winst.

Hoe werkt Profit First?

 

Ik hoor je denken: eerst mijn winst pakken, hoe doe ik dat dan? Dat leg ik je graag uit. Bij Profit First werk je met potjes. Iedereen heeft sowieso vijf potjes, namelijk:

 • Ontvangsten;
 • Kosten;
 • Salaris;
 • Belasting;
 • Winst.

Natuurlijk kun je zelf ook extra potjes toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld geld reserveren voor trainingen of een buffer opbouwen. Het is belangrijk dat je voor ieder potje een aparte rekening opent. Dit kan heel eenvoudig via KNAB of BUNQ.

Verdelen van inkomsten

 

Zodra je de vijf rekeningen hebt geopend, is het tijd voor de volgende stap: het verdelen van je geld. Dat doe je als volgt: alle inkomsten laat je binnenkomen op de ontvangstenrekening. Twee keer per maand ga je het geld dat op jouw ontvangstenrekening staat verdelen over de andere potjes. Dit is nooit een willekeurig bedrag. Aan de hand van bepaalde cijfers van jouw onderneming wordt berekend welk percentage van jouw inkomsten naar welk potje gaat. Daarover vertel ik je later meer.

Ieder kwartaal komt hier een extra uitbetaling bij. Dan zet je namelijk volgens een vaste structuur een gedeelte van je winstpotje en je belastingpotje opzij. Dit gaat als volgt: na een kwartaal zet je 50% van het geld dat in je winstpotje zit op een aparte rekening, het liefst bij een andere bank. Dit bedrag is voor investeringen in je onderneming. De andere helft is helemaal voor jou en maak je over naar je privérekening. Hiervan kun je iets leuks kopen, lekker een dagje weg, uit eten, wat je maar wilt. Sla deze betaling aan jezelf nooit over. Het is de beloning voor al jouw harde werk.

Michael Michalowicz is de grondlegger van Profit First. Hij schreef, samen met Femke Hogema, het Nederlands boek Profit First. Het boek kun je hier bestellen.

Hoe Profit First mijn leven veranderde

 

Ik ging in 2015 voor de eerste keer naar Winstgevende Plannen van Femke Hogema. Ik maakte er de mooiste plannen en voerde mijn ideeën met wisselend succes uit: de ene keer was het een hit, de andere keer een mislukking. Het goede nieuws: wat de uitkomst ook was, ik leerde er altijd van. Het slechte nieuws? Mijn bedrijf werd nooit echt winstgevend, hoe hard ik dat ook probeerde. Ik kon mezelf toen al wel iedere maand salaris uitbetalen, maar het bedrag varieerde sterk. Daardoor was het vaak erg onrustig in mijn hoofd. De gedachte of ik alles wel kon betalen hield me ’s nachts wakker.

Ondertussen bleef ik naar het event Winstgevende Plannen gaan. De derde keer dat ik er was, begon Femke over Profit First. Ik was vanaf de eerste seconde al enthousiast en besloot direct om Profit First, met hulp van Femke, te implanteren bij mijn onderneming.

Mensen die mij kennen weten dit maar al te goed: als ik een besluit neem, ga ik er 100% voor. In het geval van Profit First betekende dit dat we de methode binnen twee maanden implementeren. Op 1 januari 2017 was alles gereed en kon ik met dit systeem gaan werken.

Ik kwam gelijk in actie: de rekeningen werden geopend, ik maakte een winstgevend plan en gaf Femke toegang tot mijn cijfers zodat zij een Profit Assessment kon opstellen. Vervolgens werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt: uit het assessment bleek dat ik te veel kosten maakte. Dit was even confronterend, maar als ik dit niet had gezien, had ik er ook niets aan gedaan. Het was dus alleen maar goed dat ik inzicht kreeg in mijn cijfers.

In onderstaande video vertel ik je hoe dit traject mij beviel:

Eindelijk winst maken dankzij Profit First

 

Profit First heeft mij ontzettend veel opgeleverd. Een van de belangrijkste veranderingen? Dankzij dit systeem heb ik rust in mijn hoofd. Ik weet namelijk exact wat ik te besteden heb. Daardoor maak ik weloverwogen keuzes: zo gebruik ik alleen nog met systemen die ik écht nodig heb en goed werken voor mijn onderneming. Ook denk ik beter na voor ik een training aanschaf en werk nog wel samen met een teamlid, maar minder intensief dan voorheen.

Ik heb zelf de kracht van Profit First ervaren. Vanaf het moment dat ik met deze methode begon te werken, heb ik een winstgevende onderneming. Ik probeerde al jaren winst te maken en had nooit verwacht dat de oplossing zo simpel zou zijn. Daarom weet ik het zeker: werken volgens de Profit First methode zal ook jouw leven veranderen!

Dé reden waarom ik Profit First ook privé gebruik

 

Voor mij is er een ding belangrijker dan al het andere in het leven: familie. Ze zijn alles wat je hebt en dat besef ik me maar al te goed sinds ik moeder ben van een prachtige zoon. Ik zou dit voor geen goud willen missen, maar het moederschap zorgde er wel voor dat ik tegen flink wat zaken anders aan ging kijken.

Een van die dingen is geld. Ik had nooit echt een duidelijke mening over geld aangezien ik niet uit een rijke of arme familie kom. Thuis hadden we het gewoon altijd goed, ik kon doen wat ik wilde, al komt dat mede omdat ik van jongs af aan al bezig was met sparen.

Mijn kijk op geld veranderde tijdens mijn zwangerschap. Ineens kwamen de zorgen: had ik wel voldoende omzet om alle kosten te kunnen voldoen? Betaalde ik mezelf wel voldoende salaris uit om mijn vaste lasten te bekostigen? Hield ik nog wel geld over voor mezelf of zou alles opgaan aan rekeningen, mijn gezin, vrienden en familie?

Profit First werkte zakelijk ontzettend goed voor mij en dus besloot ik het systeem ook in mijn privéleven te gaan toepassen. Niet bij de gezamenlijke rekening van mij en mijn partner, maar wel op mijn eigen rekening.

Eerst had ik twee rekeningen: eentje voor mijn salaris en een spaarrekening. Van mijn salarisrekeningen werden alle kosten direct afgeschreven, denk hierbij aan een fitnessabonnement, nieuwe kleding, etc. Op mijn spaarrekening stortte ik maandelijks het bedrag dat overbleef. Had ik geld nodig? Dan haalde ik het er net zo makkelijk weer vanaf. Daardoor groeide het bedrag dus amper.

Inmiddels doe ik het anders en heb ik ook meerdere rekeningen. De kosten die ik heb worden, net als bij het zakelijk gebruik van Profit First, niet langer van mijn salarisrekening afgeschreven. Ook bij het privégebruik van Profit First kun je zelf bepalen hoeveel potjes (en dus rekeningen) je hebt. Hieronder vind je een overzicht van de rekeningen die ik privé heb, Het kan best zijn dat jij hele andere potjes nodig hebt en meer of juist minder rekeningen gebruikt.

Rekeningen die ik privé heb zijn o.a.:

 • Ontvangstenrekening: op deze rekening komt mijn salaris binnen;
 • Spaarrekening; deze rekening gebruik ik om te sparen;
 • Vakantierekening: op deze rekening stort ik iedere maand een x-bedrag. Deze rekening is écht alleen bedoeld voor vakanties. Zowel voor het betalen van een vakantie als voor het vieren van de vakantie;
 • Kostenrekening; van deze rekening betaal ik alle kosten die ik heb;
 • Pensioen/banksparen; op deze rekening spaar ik voor mijn pensioen.

Hoe gaat de verdeling in zijn werk

 

Als je Profit First zakelijk gebruikt, dan verdeel je het bedrag dat op de ontvangstenrekening staat aan de hand van berekende percentages. Gebruik je Profit First privé? Dan kun je het geld op twee manieren verdelen:

 • Door te werken met percentages;
 • Door te werken met vaste bedragen.

Percentages

 

Hoe verdeel je het bedrag dat op de ontvangstenrekening staat aan de hand van percentagen? Ik kan me voorstellen dat je graag een indicatie wilt hebben. Ik ben aan deze percentages gekomen met dank aan Beril Kutluer‎ van MoneyHabits.

 • Financiële vrijheid – 10%
  Op deze rekening zet je geld opzij zodat je bijvoorbeeld eerder met pensioen kunt gaan, later minder kunt gaan werken of een mooie reis kunt maken.
 • Vaste lasten – 55%
  Op deze rekening zet je al het geld om je vaste lasten te kunnen betalen. Denk hierbij aan je hypotheek, huur, verzekeringen, maar ook aan je vakantie.
 • Korte termijnuitgaven – 10%
  In dit potje spaar je geld op voor zaken als een nieuwe wasmachine, televisie, stofzuiger, etc.
 • Persoonlijke ontwikkeling – 10%
  Deze rekening is voor zaken die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Denk hierbij aan opleidingskosten, cursussen, enz. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je dit potje zakelijk meenemen en hoeft dit niet mee in je privéverdeling.
 • Fun – 10%Dit is geld is voor leuke dingen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ga bijvoorbeeld lekker een uit eten, een avondje naar de bioscoop, het theater of iets anders.
 • Geld doneren – 5%
  Wil je graag iets geven aan goede doelen? Zorg dan dat je hiervoor een potje hebt. Zo weet je precies wat je beschikbaar kunt stellen.

Deze percentages zijn slechts een indicatie. Bekijk dus wat voor jou werkt en pas de percentages indien nodig naar boven of beneden aan.

Kim de Jong van House of Tax maakte een podcast met daarin een aantal simpele tips om jouw privé cashflow – budget – uitgaven weer overzichtelijk te krijgen door de Profit First principes in te zetten. Je beluistert hieronder haar podcast:

Vaste bedragen

 

Je kunt de verdeling ook doen aan de hand van vaste bedragen. Hiervoor moet je kijken hoe hoog jouw uitgaven zijn. Dat doe je als volgt:

 • Tel alle vasten lasten die je hebt bij elkaar op;
 • Bekijk hoeveel je maandelijks wil sparen voor je pensioen;
 • Wil je nog meer sparen? Bereken dit dan ook;
 • Bereken vervolgens voor al je extra rekeningen die je hebt of wilt hoe veel geld je er maandelijks op wilt zetten.

Er zit wel een gevaar aan werken met vaste bedragen. Je komt niet altijd precies uit. Ontvang je een keer meer of minder geld? Dan kom je geld te kort of heb je juist nog iets extra’s op je ontvangstenrekening staan.

Zo ga ik zelf te werk

 

Ik heb ervoor gekozen om met vaste bedragen te werken. Iedere maand maak ik mezelf een vast bedrag aan salaris over. Ook heb ik uitgerekend welk bedrag ik iedere maand in ieder potje wil stoppen. Dit heb ik één keer juist ingesteld en de overboeking gaat automatisch. Ideaal, ik heb er zo geen omkijken meer naar en weet precies hoeveel geld er steeds in ieder potje komt.

Zelf verdeel ik de bedragen één keer per maand. Dat is voor mij het makkelijkst, aangezien ik mijn volledige salaris altijd op een vast moment krijg. Krijg jij op meerdere momenten salaris? Dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het geld twee keer per maand te verdelen. Het is allebei prima, kijk vooral naar wat werkt voor zou.

Welke rekeningen kun je nog meer openen?

 

Ik vertelde je al welke Profit First rekeningen ik privé heb. Natuurlijk kun je, net als wanneer je Profit First zakelijk gebruikt, zo veel rekeningen openen als je zelf wilt. Hieronder zet ik nog een aantal voorbeelden van soorten rekeningen op een rijtje:

Fun-rekening

Het geld van de fun-rekening kun je besteden aan dingen waar jij van geniet: een avondje uit (eten), een dag lekker naar de welness, een theatervoorstelling, etc.

Kleding-rekening

Van dit bedrag mag je lekker gaan shoppen. Hier valt niet alleen kleding onder, maar ook schoenen, accessoires, enz.

Schulden-rekening

Heb je schulden opgebouwd en ben je bezig met aflossen? Dan is het slim om een schulden-rekening te openen. Hier zet je maandelijks een bedrag op en zo voorkom je dat je het geld uitgeeft aan andere zaken. Zo lukt het je waarschijnlijk eerder om al jouw schulden af te lossen. Hoe fijn is dat?

Buffer-rekening

Je kunt een buffer-rekening openen om te sparen voor als je eens echt geld nodig hebt. In principe blijf je hier altijd vanaf en gebruik je alleen een x-bedrag als je echt niet anders kan. Bijvoorbeeld omdat je minder inkomsten hebt, onverwachts een grote uitgave moet doen, etc.

Ik begrijp dat je misschien niet direct tien rekeningen wilt openen, dus je kunt er ook voor kiezen om bepaalde potjes samen te voegen. Kijk vooral wat voor jou werkt.

Ben jij, net als ik, razend enthousiast over Profit First? Wil je meer (financiële) rust, betere keuzes maken en winst vanaf het moment dat je start met Profit First? Of twijfel je nog en wil je eerst meer informatie? Dat kan! In mijn gratis e-book ‘Implementeer Profit First in 8 stappen’ vertel ik jou alles over de implementatie van Profit First bij jouw onderneming. Wacht niet langer en tover jouw onderneming ook om van een cash-eating monster in een money-making machine!

Download jouw GRATIS e-book ‘Implementeer Profit First in 8 stappen’ hier!

Deel op facebook
Facebook
Deel op twitter
Twitter
Deel op linkedin
LinkedIn
Deel op pinterest
Pinterest
Deel op whatsapp
WhatsApp

Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren. Hieronder kan je aangeven welke andere soorten cookies je wilt accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
Kim Minten draait op SYS PlatformSYS Platform