4 mei 2017    

In dit blog leg ik je graag uit wat in mijn ogen de verschillen zijn tussen een virtueel assistent (VA) en een virtueel manager (VM). Natuurlijk zijn er zowel mannelijke als vrouwelijke virtueel assistenten en virtueel managers. In dit artikel ga ik voor de leesbaarheid alleen uit van de vrouwelijke variant.

Waarom is het verschil belangrijk?

Werk jij op dit moment als een VA of (startend) VM dan is het belangrijk om het verschil te weten zodat je voor jezelf kunt bepalen welke rol het beste bij jou past. Als je dat weet, kun je je klanten ook goed en helder aangeven wat de verschillen zijn.

Ben jij een zelfstandig ondernemer dan is het belangrijk om te bekijken wat jij of wat jouw onderneming daadwerkelijk nodig heeft. Wat wil je gaan uitbesteden? Als je dat weet, kun je bepalen of je een VA of een VM moet inschakelen.

Wat is een virtueel assistent?

Een virtueel assistent assisteert zelfstandig ondernemers vanuit haar eigen kantoor, virtueel dus. De VA zorgt voor de uitvoering van de alledaagse taken. Ook kun je een VA aanhaken bij specifieke projecten. De VA heeft een uitvoerende rol.

Eén van de valkuilen van een zelfstandig ondernemer is dat ze teveel zelf (willen) doen.
Het doel van een VA is de zelfstandig ondernemer te ontzorgen zodat hij niet langer bezig is met allerlei taken waar eigenlijk helemaal geen tijd voor is. De ondernemer kan zich hierdoor focussen op zijn core business.

Wat is een virtueel manager?

Een VM denkt strategisch op een hoog niveau met je mee. Dit kan voor zowel op een korte als lange termijn. Een VM neemt vooral de gehele operationele kant uit handen en zorgt dat je bedrijf loopt. Jij als zelfstandig ondernemer hebt hierdoor alle tijd om te werken met klanten, producten en diensten te ontwikkelen, content te maken etc.
De VM zorgt voor focus en zorgt ervoor dat jij uit het operationele proces wordt gehaald. De VM managet al je projecten, processen en ook je team en je prestaties.

De verschillen

De verschillen kort samengevat zijn:

 • De focus van een VA ligt op de praktijk, op het doen. De VA zorgt ervoor dat de uitvoerende zaken opgepakt worden.
  De focus van een VM is het (strategisch) denken en het operationele proces. De VM delegeert uitvoerende werkzaamheden aan een VA.
 • Een VA zorgt ervoor dat haar werkzaamheden binnen de afgesproken deadlines opgeleverd worden.
  Een VM heeft de verantwoordelijkheid voor het behalen van deadlines van het gehele team, niet alleen voor haar eigen werkzaamheden.
 • Bij een VA betaal je voor een x aantal uren. Of, indien het een project betreft, een afgesproken bedrag voor het desbetreffende project.
  Bij een VM heb je diverse mogelijkheden. Het kan zijn dat je een VM op basis van een x aantal uren betaalt of ook per project. Houd er rekening mee dat een VM vaak ook een bepaalde commissie hanteert.
 • Een VA heeft over het algemeen tussen de 5 à 10 klanten waarvoor zij werkt. Afhankelijk van het aantal uren dat ze voor de klant(en) werkt.
  Een VM heeft vaak maar 2 à 3 klanten.

Er zijn nog wel een aantal andere verschillen tussen een VA en een VM maar de belangrijkste heb ik hierboven genoemd.

Heb je vragen over een VA of een VM, stel deze gerust onder dit blog.

Wil je weten of ik als VM iets voor je kan betekenen? Mail mij dan op kim@kimminten.nl

Download mijn e-book voor alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie