7 juni 2018    

In de tekst hieronder vertel ik je meer over de virtueel manager. Ook de functie van een virtueel assistent komt naar voren. Voor het gemak kort ik deze termen af met respectievelijk VM en VA.

Een VM denkt strategisch op een hoog niveau met je mee. Dit kan voor zowel op een korte als lange termijn. Een VM neemt vooral de gehele operationele kant uit handen en zorgt dat je onderneming loopt. Jij als zelfstandig ondernemer hebt hierdoor alle tijd om te werken met klanten, producten en diensten te ontwikkelen, content te maken enzovoort.

De VM zorgt voor focus en zorgt ervoor dat jij uit het operationele proces wordt gehaald. De VM managet al je projecten, processen en ook je team en je prestaties.

Een VM wordt overigens ook wel een online business manager genoemd.

Wat is het verschil tussen een virtueel manager en een virtueel assistent?

Hoewel het af en toe lijkt alsof een VM en een VA van vergelijkbare aard zijn, zijn er toch zeker een aantal belangrijke verschillen.

Werk jij op dit moment als een VA of (startend) VM? Dan is het belangrijk om het verschil te weten zodat je voor jezelf kunt bepalen welke rol het beste bij jou past. Als je dat weet, kun je je klanten ook goed en helder aangeven wat de verschillen zijn.

Ben jij een zelfstandig ondernemer? Dan is het belangrijk om te bekijken wat jij of wat jouw onderneming daadwerkelijk nodig heeft. Wat wil je uitbesteden? Als je dat weet, kun je bepalen of je een VA of een VM moet inschakelen.

Over het algemeen hebben VA’s tussen de 5 en de 10 klanten waar zij op regelmatige basis werkzaamheden voor verrichten. Ze zijn verantwoordelijk voor de (individuele) taken die aan hen zijn toegewezen. Een VM heeft vaak gemiddeld maar 3 klanten. Een VM is ervoor verantwoordelijk dat alles soepel verloopt binnen je onderneming.

Maar laten we eens dieper ingaan op de verschillen tussen beide.

Het grote geheel (the big picture)

Een VM duikt helemaal in jouw onderneming. Zij begrijpt het groter geheel en werkt nauw met de ondernemer samen. Dit om het overzicht te schetsen, een plan te maken en de stappen te overzien die er nodig zijn om tot het groter geheel te komen.

Een VA werkt nauw samen met de VM. Er is weinig direct contact met de ondernemer zelf. De VA concentreert zich voornamelijk op de taken die zij krijgt toegewezen. De focus ligt minder op het algehele plaatje.

Verantwoordelijkheden

Een VM zorgt ervoor dat alles binnen de onderneming soepel verloopt. Ze stuurt het team aan, zet taken en acties uit en zorgt dat iedereen de deadlines behaalt.

Een VA is verantwoordelijk voor de taken die zij toegewezen heeft gekregen. Ze dient ervoor te zorgen dat alles correct en binnen de gestelde deadline wordt opgeleverd.

Vergoeding

Bij een VM heb je diverse mogelijkheden. Het kan zijn dat je een VM op basis van een x aantal uren betaalt of per project. Houd er rekening mee dat een VM vaak ook een bepaalde commissie hanteert.

Een VA betaal je voor een x aantal uren. Of indien het een project betreft, een afgesproken bedrag voor het desbetreffende project.

Behalen van succes

Een VM voelt zich succesvol wanneer alles binnen de onderneming efficiënt werkt, de ondernemer tevreden is en het gehele team gelukkig is.
Voor een VA ligt dit iets anders. Natuurlijk voelt zij zich ook succesvol als bovenstaande wordt bereikt. Maar het eerste moment van succes vindt al plaats als haar werk is afgerond en wordt opgeleverd binnen de gestelde deadline.

Waarom inhuren?

Je huurt een VM in omdat je zelf als ondernemer voorbij de opstartfase bent. Je onderneming is gegroeid en je kunt niet alle werkzaamheden zelf blijven doen en toch blijven groeien. Ook kan het zijn dat je al met een team samenwerkt maar dat je je niet meer wilt bezighouden met de dagelijkse gang van zaken. Een VM kan onder andere de aansturing van het team overnemen.

Een VA wordt meestal in een eerder stadium al ingehuurd. Zo kan een VA ondersteunen bij het opzetten van je website, een shoppingcart, het versturen van je nieuwsbrief enzovoort. Nadat de opstart gedaan is, blijft een VA vaak werkzaam binnen je onderneming en blijft ze deze (individuele) taken uitvoeren.

Zoals je kunt zien, zijn er wel degelijk verschillen tussen een online business manager en een VA. Je profiteert overigens van het feit als je ze beide inhuurt.
In mijn volgend blog vertel ik je meer over de voordelen van het inhuren van een virtueel manager.

Mis dit blog niet, houd mijn website en Facebookpagina in de gaten.

Download mijn e-book over alle ins & outs over een virtueel manager

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie