2 maart 2017    

Winstgevende plannen

Daar zat ik dan. Op 25 november 2016 in Baarn voor de derde keer bij het event ‘Winstgevende Plannen’ van Femke Hogema van Healthy Finance. Ik wist dat deze keer anders zou worden dan de voorgaande keren. Omdat het grote geldspel op het programma stond én omdat ik wist dat Healthy Finance als eerste bedrijf in Nederland Profit First gecertificeerd was.

De dag begon en Femke vertelde enthousiast over de Profit First methode. Ze zette me later die dag nog in het zonnetje omdat ik voor de derde keer aanwezig was. Ik ontving het boek ‘Schaarste’ dat ik bijna heb uitgelezen. Een leuk en interessant boek dat gemakkelijk leest.

Naarmate de dag vorderde, werd ik steeds enthousiaster over Profit First. Ik heb zelf niet zoveel met cijfers maar de Profit First methode belooft dat ik op een praktische, leuke en toegankelijke manier grip heb op mijn cijfers. Inmiddels spreek ik uit ervaring en kan ik zeggen dat dit ook echt zo is.

Vanaf begin dit jaar werk ik volgens de Profit First methode. Femke heeft mij in het begin geholpen met het opzetten van Profit First en ze coacht mij nu nog. Ik kan bij haar terecht voor advies en ze zorgt ervoor dat ik niet stiekem ‘vals speel’.

De Profit First methode

Profit First werkt volgens het zogenaamde potjesprincipe. Je verdeelt je ontvangsten twee keer per maand over diverse potjes zoals kosten, belasting, salaris en winst. Ieder potje heeft zijn eigen functie. Zo betaal je vanuit het kostenpotje al je inkomende facturen. Vanuit het belastingpotje betaal je je belastingen en vanuit het salarispotje betaal je je salaris. En ieder kwartaal zet je 50% van het winstpotje op een aparte spaarrekening en de andere 50% is voor jezelf. Hier kun je leuke dingen van doen zoals jezelf belonen met een dagje sauna, een etentje of misschien wel een weekendje weg. Afhankelijk van de winst die je in dat kwartaal gemaakt hebt. Vanuit het belastingpotje zet je ook ieder kwartaal een bedrag op een aparte spaarrekening om (onverwachte) belastinguitgaven te kunnen voldoen.

En door al deze potjes heb ik nu nog steeds geen Apple laptop. Eind vorig jaar zei ik dat ik persé een Apple wilde. Waarom? Ik heb geen idee. Mijn Windows computer die ik nu heb, werkt eigenlijk nog gewoon goed. Misschien is het toch de naam of misschien komt het omdat zoveel mensen helemaal fan zijn van Apple en wilde ik dat ook uitproberen. Ik heb eigenlijk geen idee.

En.. kan ik een Apple laptop kopen?

En daar zat ik dan op 10 januari samen met Femke. De eerste keer dat ik mijn ontvangsten over diverse potjes mocht gaan verdelen. En wat ik vooraf al vermoedde, werd werkelijkheid. Ik had helemaal niet genoeg geld in mijn kostenpotje zitten om een nieuwe laptop te kunnen kopen. Als ik naar het totaalplaatje keek, zoals ik voorheen deed, dan had ik de laptop gemakkelijk kunnen aanschaffen. Maar rekening houdend met het salaris dat ik mijzelf betaal, de inkomende rekeningen en de belasting bleef er vrij weinig over. Te weinig voor een nieuwe laptop. Helaas.

Nu werk ik dus nog steeds met een Windows computer en dat maakt totaal niet uit. Waar ik heel blij mee ben, is dat ik inmiddels inzicht heb in de cijfers van mijn onderneming. Veel belangrijker dan die nieuwe laptop. Zodra mijn cijfers het toelaten, komt die Apple er toch wel.

Tijdens de livesessie die ik op 10 januari met Femke had, heeft ze ook een Facebook livesessie gehouden. Deze kun je hieronder terugzien.

Laat in een reactie onder dit blog weten of jij ‘fan’ bent van cijfers. En heb je inzicht in je cijfers of heb je eigenlijk totaal geen idee hoe je ervoor staat? En, werk jij al volgens het Profit First principe?

Download de eerste twee hoofdstukken van het boek Profit First

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

2 Reacties

 1. Jolanda Pikkaart

  Dag Kim, ik heb weinig met cijfers, maar door Femke ben ik nu fan van Profit First. En mijn gezin wordt gek van mij, omdat ik hen ook enthousiast maak. Als schrijfcoach help ik ondernemers bij het schrijven en promoten van een boek. Dus ik hoor regelmatig verhalen over worstelingen met cijfers. Je snapt wel welk boek ik ze dan aanraad.

  • Kim Minten

   Hi Jolanda,

   Dankjewel voor je reactie op mijn blog.

   Ik heb ook helemaal niet zoveel met cijfers, maar ben dankzij Femke ook fan geworden van Profit First. Ik heb het boek dan ook direct cadeau gedaan aan mijn zusje die in september ook voor zichzelf start. Zo kan ze direct de Profit First methode goed implementeren 🙂 Dus ik weet precies waar je het over hebt!

Geef een reactie