27 september 2018    

In mijn vorig blog kon je lezen hoe Profit First het laatste puzzelstukje was in mijn eigen onderneming. In dit artikel vertel ik je meer over Profit First, met name wat het voor mij betekent.

Wat is Profit First?

Laat ik eerst eens beginnen met uitleggen wat Profit First nu precies is

Zoals Femke Hogema, trainer van de Profit First methode, het mooi en kort samenvat: Profit First is een simpel systeem om je bedrijf te transformeren van een cash-eating monster in een money-making machine!

Laat ik het nu eens in mijn eigen woorden omschrijven.

Profit First werkt volgens het ‘potjesprincipe’. Zo heb je een aantal potjes waarover je je ontvangsten verdeelt.

De potjes die je hebt zijn:

  • ontvangsten
  • kosten
  • salaris
  • belasting
  • winst

Deze potjes heb je altijd. Je kunt er zelf bijvoorbeeld nog een potje aan toevoegen voor trainingen, het opbouwen van een buffer enzovoort.

Elk potje is een aparte rekening. Deze kun je heel eenvoudig openen via KNAB. In totaal heb je 5 rekeningen. Op de ontvangstenrekening komt al het geld binnen dat jij ontvangt van jouw klanten.

Twee keer per maand verdeel je het bedrag dat op de ontvangstenrekening staat over de andere potjes. Dat doe je volgens een percentage dat naar aanleiding van bepaalde cijfers van jouw onderneming wordt berekend. Dus niet zo maar willekeurig.

Per kwartaal doe je ook nog een extra uitbetaling. Je zet dan een gedeelte van je belastingpotje en van je winstpotje opzij. Ook weer volgens een vaste structuur.

Wat levert Profit First op?

Voor mij heeft Profit First allerlei voordelen en ik deel ze graag met je.

Altijd winst

Zodra je omzet hebt, zorgt werken volgens de Profit First methode er voor dat je winst hebt. Het kan best zijn dat je in het begin slechts 1% van je omzet in je winstpotje kunt doen. Maar die ene procent is nog altijd meer dan helemaal niets.

Door je cijfers goed te blijven monitoren, kan het zijn dat je percentage gedurende de maanden steeds iets verder stijgt.

Na een kwartaal kijk je hoeveel er in je omzetpotje zit. Daarvan zet je 50% op een aparte rekening (liefst bij een andere bank). Dit kun je later weer gebruiken voor investeringen in je bedrijf.

De andere 50% gebruik je om leuke dingen van te doen. Bijvoorbeeld om te shoppen, een lekker dagje naar de sauna of een boek kopen. Op deze manier beloon je jezelf voor al het harde werken.

Inzicht in cijfers

Doordat ik direct inzicht heb in mijn cijfers, op een super eenvoudige manier, kan ik goede en doordachte beslissingen maken.

Voordat ik met Profit First werkte had ik één rekening. Als er € 5.000 op deze rekening stond en ik zag een training van € 4.000 dan besloot ik de training te volgen. En dan vergat ik rekening te houden met de belasting, de overige kosten, mijn eigen salaris én mijn winst. Ik had simpelweg geen winst omdat er nooit iets overbleef.

Nu verdeel ik de inkomsten over diverse potjes. Hierdoor komt er een x-bedrag in mijn kostenpotje. Uit dit potje betaal ik alle kosten die ik heb. En dat gaat super.

Heb ik nu niet voldoende in het potje en wil ik toch een training volgen, dan probeer ik zo creatief mogelijk te zijn. En dan bedoel ik niet door vals te spelen en geld uit andere potjes te halen. Ik kijk dan of ik kosten kan verlagen of iets (nieuws) kan bedenken zodat mijn omzet omhoog gaat.

Rust

Voor mij betekent Profit First (financiële) rust. Voorheen had ik geen goed inzicht in mijn financiën. Nu weet ik precies waar ik financieel sta met mijn onderneming.

Elke maand wordt er automatisch een vast bedrag als salaris overgemaakt. Ik hoef mij hier niet druk om te maken omdat ik weet dat er steeds voldoende in dit potje zit. Het vaste salaris houdt ook in dat ik privé al mijn vaste lasten kan betalen, mijn pensioen kan opbouwen én nog wat extra’s kan sparen.

Voor de belasting geldt exact hetzelfde. Ook hiervoor zet ik elke maand een bedrag opzij en betaal ik maandelijks een bedrag voor mijn inkomensafhankelijke bijdrage en zorgverzekeringswet. Zonder mij zorgen te maken of er wel voldoende op de rekening staat.

Zoals je hebt kunnen lezen, werkt Profit First voor mij super goed. In mijn volgende artikel vertel ik je hoe ik jou eventueel kan helpen bij het implementeren van Profit First in jouw onderneming.

Ben je zo enthousiast en wil je nu al meer informatie? Mail mij dan op kim@kimminten.nl

En werk jij al met Profit First?

Download de eerste twee hoofdstukken van het boek Profit First

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Kim Minten om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Geef een reactie